Omgeving en Historie

Omgeving en Historie

Aan de rand van het Achterhoekse stadje Terborg ligt in het bosrijke natuurgebied de Paasberg. De berg is een oud rivierduinencomplex die is ontstaan door het opwaaien van zand tijdens de laatste ijstijd (10.000 tot 13.000 jaar geleden). Waarde berg voorheen kaal was is het tegenwoordig een sterk begroeid bos geworden met bomen. Op de berg bevinden zich mooie wandelpaden en tevens een 3-tal Villa’s. Even verder gelegen bevind zich kasteel Wisch binnen een straal van 500 meter vanaf de accommodatie.

Het karakteristieke pand van de groepsaccommodatie ligt in de directe schaduw van bos en berg. Het pand dateert waarschijnlijk uit het begin van de 19de eeuw. In het pand was jarenlang een Cafe/Biljart gehuisvest. In de kadastrale gegevens van 1856 wordt er reeds vermelding gemaakt van een Herberg aan de voet van de Paasberg.

De herberg functie die het toen al had komt heden ten dage weer terug in zijn huidige bestemming.

Alles in de streek ademt een authentieke sfeer uit; het schilderachtige coulisselandschap van akkers, omzoomd met houtwallen. Heuvels en bossen met mooie doorkijkjes, kabbelende beekjes en overal de authentieke boerderijen, soms al eeuwenoud. Dit landschap vol afwisseling vormt het perfecte decor voor vele sfeervolle overnachtingsadressen, intieme terrassen, prachtig aangelegde (thee)tuinen, romantische wijndomeinen en charmante landwinkeltjes vol verse streekproducten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasberg_(Terborg)

Paasberg – Terborg – Achterhoek (deachterhoek.nl)

 

Het glujende peerd:

Een sage over een vurig spookpaard op de Paasberg. Lees meer op WikiPedia:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_glujende_peerd

Het trotse paard, dromend van roem en eer

Ging briesend en brandend met zijn vracht teneer.

Het verdween in den berg, belust op wraak.

De molen moest branden dat was zijn taak

Flitsend vlogen de vlammende wieken in het rond.

De ramp was geschied, slechts as op de grond

Moedige burgers verjaagden het beest van hun ‘huus en heerd’.

Zo verhaalt de sage van het gluujende peerd.